Duhovna reportaža

Slastno …

Dragi bralci, s to revijo se od vas na nek način poslavljamo. In ker tokrat pišemo o blagostanju, je tudi reportaža polna obilja. Obiskala sem »sanje vsake dobre gospodinje« ali v prevodu Mercado da Cantareira, čudovito staro tržnico v centru São Paula.

Zaljubljena sem v São Paulo, ne glede na to, da sicer obožujem mala, zgodovinsko obarvana mesta, v velemesto pa skočim le na kulturni doping, ima São Paulo toooliko meni ljubega, da me vedno znova osvoji. Na Wikipediji boste našli opombo, da je mesto poznano po smogu, a po moji presoji večino smoga vsrkajo ogromna drevesa v tem zelo zelenem mestu. Če pozorno pogledate, boste med ogromnimi drevesi prepoznali fikus, enak, kot ga imate doma morda v lončku. São Paulo diši po kavi! Nikakor po smogu!

Mesto obsega 1523 km2 in je najbolj gosto naseljeno mesto južne poloble. Njegovo okrožje se obravnava na dva načina; po tipu definicije mestnega okrožja je São Paulo z 29 milijoni prebivalcev drugo največje mesto na svetu, po ožjem tipu definicije, ki v mestno okrožje ne vključuje določenih četrti, pa se z okrog 19,7 milijona prebivalcev uvršča na peto mesto med najbolj gosto naseljenimi metropolami. Ima svojo kruto plat, ki jo predstavljajo kriminal, nasilje in žalostna podoba favel - revnih okrožij, kar je odlično prikazano v kultnem filmu Tropa de Elite, hkrati pa ponuja številne kulturne, gospodarske in kulinarične presežke. Ponuja realno sliko življenja – s celo paleto čustev. Včasih, ko se sprehajam po São Paulu, dobim občutek, da Slovenci živimo v pravljici, in se zamislim, kaj je bolje: živeti v trdi realnosti, ali v iluziji, ki se vsake toliko razblini? São Paulo praznuje svoj rojstni dan 25. januarja in častilci oriš smo lahko neskromno ponosni, saj ga slavijo ob pesmi našega duhovnega brata Nasija. https://www.youtube.com/watch?v=Nm8CdzMDH-s in njegove skupine Ira! Pesem je neuradna himna mesta.

 

Celoten članek lahko preberete v tiskani izdaji revije Oriša, št. 21/2017.