Iz aktualne številke

Katja Čuk - Intervju

Katja Čuk - Intervju

Bogastvo je zelo širok pojem in najbogatejši ljudje na tem svetu so v filozofiji oriš tisti, ki živijo zadovoljno, izpolnjeno življenje in se preživljajo z izpolnjevanjem svojega poslanstva. Nek...

Preberite več ...
Ob predstavitvi knjige Ešu

Ob predstavitvi knjige Ešu

Ob predstavitvi knjige Ešu in ureditev univerzuma avtorjev prof. dr. Síkírùja Sàlámìja – Baba Kinga in Ronilde Iyakemi Ribeiro smo gostovali v knjižnici Brežice....

Preberite več ...

Naključje ali pradavna vez

 

Kaj imajo religije pravzaprav opraviti s človeškimi odzivi, s čustvi? Religije so nastale, da bi človeka učile, kako živeti in preživeti tako s čustvenega kot družbenega in materialnega vidika. Lahko bi rekli, da je religija ali vera v svoji najbolj osnovni in najkrajši definiciji recept za življenje. Razvile so se na različnih celinah, v različnih podnebjih in različnih družbah. Za ponazoritev te teze si oglejmo različne »religijske recepte« kar na primeru hrane.

 

RAZLIČNOST RECEPTOV

Poznamo ogromno jedi, ki uporabljajo iste sestavine, recepti pa izpadejo različno. Iste sestavine imajo lahko z nekaterimi dodatki ali pa že samo z drugačnim načinom priprave popolnoma drugačen učinek na naše telo. Število načinov priprave toplih jedi je omejeno: glede na prisotnost vode smo jih prvobitno lahko le spekli (odsotnost vode) ali skuhali (prisotnost vode). Dandanes poznamo še mnogo drugih načinov, kot so recimo peka v solni skorji, praženje (v olju), soparjenje (na vodni pari) ali pa eden najmlajših načinov: sous vide (kuhanje v lastnem soku v vakuumirani plastični vrečki).

 

Celoten članek lahko preberete v tiskani izdaji revije Oriša, št. 21/2017.

 

 

 

Zaupali so nam

Direktno iz službe sem se za sodelavko peljala na službeni piknik na meni neznani lokaciji. Nisem bila preveč dober šofer in sem si rekla: „bo že“. Ko sem se ob treh ponoči vračala domov, so bile ceste čisto drugačne kot podnevi, pa še pot iz službe ni bila ista kot pot do doma. Ešuja sem prosila, da me po najkrajši in najhitrejši poti vodi do doma. Po občutku sem se peljala po rovtah, čudnih krajih z neznanimi imeni, malo po avtocesti, malo po odročnih vasicah. Potem pa sem zagledala poznano cesto, skala se mi je odvalila od srca. Drugi dan sem pogledala na zemljevid; šla sem skoraj po zračni črti, krajše poti od te ni bilo .
A., 33 let

Bodite obveščeni o novostih

Prijavite se na e-novice

facebook oriša


Nova številka revije Oriša - Dvojna izdaja

Junij 2017
 

Naročite se!

Minutka za šoping

Knjiga avtorja Baba Kinga

Naslov: EŠU in ureditev univerzuma

 

Naročite tukaj

Oglasna sporočila