Iz aktualne številke

Katja Čuk - Intervju

Katja Čuk - Intervju

Bogastvo je zelo širok pojem in najbogatejši ljudje na tem svetu so v filozofiji oriš tisti, ki živijo zadovoljno, izpolnjeno življenje in se preživljajo z izpolnjevanjem svojega poslanstva. Nek...

Preberite več ...
Ob predstavitvi knjige Ešu

Ob predstavitvi knjige Ešu

Ob predstavitvi knjige Ešu in ureditev univerzuma avtorjev prof. dr. Síkírùja Sàlámìja – Baba Kinga in Ronilde Iyakemi Ribeiro smo gostovali v knjižnici Brežice....

Preberite več ...

Naključje ali pradavna vez

 

Kaj imajo religije pravzaprav opraviti s človeškimi odzivi, s čustvi? Religije so nastale, da bi človeka učile, kako živeti in preživeti tako s čustvenega kot družbenega in materialnega vidika. Lahko bi rekli, da je religija ali vera v svoji najbolj osnovni in najkrajši definiciji recept za življenje. Razvile so se na različnih celinah, v različnih podnebjih in različnih družbah. Za ponazoritev te teze si oglejmo različne »religijske recepte« kar na primeru hrane.

 

RAZLIČNOST RECEPTOV

Poznamo ogromno jedi, ki uporabljajo iste sestavine, recepti pa izpadejo različno. Iste sestavine imajo lahko z nekaterimi dodatki ali pa že samo z drugačnim načinom priprave popolnoma drugačen učinek na naše telo. Število načinov priprave toplih jedi je omejeno: glede na prisotnost vode smo jih prvobitno lahko le spekli (odsotnost vode) ali skuhali (prisotnost vode). Dandanes poznamo še mnogo drugih načinov, kot so recimo peka v solni skorji, praženje (v olju), soparjenje (na vodni pari) ali pa eden najmlajših načinov: sous vide (kuhanje v lastnem soku v vakuumirani plastični vrečki).

 

Celoten članek lahko preberete v tiskani izdaji revije Oriša, št. 21/2017.

 

 

 

Zaupali so nam

Ogun – Energija, ki me navdihuje znova in znova. Prebudi me, kadar zaspim na neki stopnici svojega življenja. Pomaga mi, da zberem pogum in naredim stvari, ki se mi tisti trenutek zdijo nemogoče. Ogun mi odpira vrata, za katera sploh ne vem, da obstajajo. To je energija, brez katere vsekakor ne bi vztrajala pri svojih ciljih. Da mi potrebno moč, da se bistveno lažje spopadam s preprekami. Preprosto, ne predstavljam si življenja brez te energije.
Kaja, 14 let

Bodite obveščeni o novostih

Prijavite se na e-novice

facebook oriša


Nova številka revije Oriša - Dvojna izdaja

Junij 2017
 

Naročite se!

Minutka za šoping

Knjiga avtorja Baba Kinga

Naslov: EŠU in ureditev univerzuma

 

Naročite tukaj

Oglasna sporočila